Zeezenders zorgden voor de doorbraak
van de popmuziek en superstars.

******************************

Het minste wat men kan zeggen aan het eind van de zeventiger jaren, is dat de zeezenders van een enorme populariteit genoten. Voor de Benelux-kust werden stations als "Radio Veronica", "Radio Noordzee Internationaal" en "Radio Mi Amigo" ontegensprekelijk druk beluisterd. Een ongekend fenomeen eigenlijk. Tot het verschijnen van deze drijvende radiostations waren alleen bepaalde programma's populair, doch nu werden met de klap hele radiostations op handen gedragen.
Het geheim was eenvoudig, deze omroepen hadden allen hun structuur gemeen. Ze brachten populaire muziek, de deejays zorgden voor optimisme en radio luisteren werd een ontspannende gewoonte. Dit opvallende succes was uiteraard ook voor een deel te danken aan het avontuurlijke karakter van de radiopiraten. Doch hoofdzaak was zeker dat deze zenders door hun originele vorm van radiomaken in een behoefte voorzagen. Hun invloed op de popmuziek is dan ook ontzettend groot geweest. Het bewijs vindt u hieronder terug.

Radio Veronica maakt eerste hit !
----------------------------------------

Als we een sprong terug in de tijd maken, komen we eind vijftiger jaren op de nationale zenders bedroevend weinig popprogramma's tegen. 's Avonds waren er eigenlijk alleen maar de Engelstalige uitzendingen van "Radio Luxemburg" die moderne muziek brachten. Maar dat was niet echt van ons !
Niets belette echter dat de "Top Twenty" in presentatie van Barry Alldis in de gehele Benelux druk beluisterd werd.
Met de komst van "Radio Veronica" moest "Luxemburg" een flink deel van haar populariteit aan de radiopiraat afstaan. Veronica drukte immers algauw een stempel op het toenmalige hitgebeuren. Zo is deze drijvende zender in 1961 verantwoordelijk voor hits als 'Rocking Billy' en 'Afscheid van een soldaat' van Ria Valk. Ook Willy Schobben scoort in die tijd een enorme hit met 'Happy José (Ching ching)'. En dat is grotendeels te danken aan een reclamespot voor nylonkousen (Nur-Die), waarvoor het nummer als achtergrond muziek gebruikt werd !
Mensen als Cliff Richard, Elvis Presley en Connie Francis bleven vrij lang populair omdat "Radio Veronica" hun platen bleef draaien. Wekelijks werden er tientallen showtjes van zo'n vijftien minuten uitgezonden, waarin nummers van één bepaalde artiest te horen waren. Zo bracht Veronica in 1964, iedere week op maandagavond de 'Cliff Richard Show'. Toen gepresenteerd door Cees van Zijtveld, later NOS-nieuwslezer.
Artiesten die in Engeland geen hits meer scoorden werden door Veronica soms acht maal per dag gedraaid. Dit was o.a. het geval met 'Not resposible' van Helen Shapiro in 1964 en met 'If my pillow could talk' van Connie Francis.

Teenbeat club
-----------------

Pluggers, dit zijn mensen in dienst van een platenfirma die proberen om een nummer zoveel mogelijk in de belangstelling te brengen, vandaag de dag zijn er hele horden, bestonden anno 1963 niet. Iedere platenmaatschappij kocht eenvoudigweg een kwartier of meer zendtijd per dag of per week. Bijna iedere muziekfirma haar eigen programma. Zo was er bijvoorbeeld Pierre van Ostade (ooit medepresentator van de 'Willem Ruis Show') met zijn 'Platenpallet', dat in werkelijkheid gekochte zendtijd was van de platenmaatschappij C.N.R. In dat programma werden dus alle C.N.R.-producties geplugd. Voor het programma werd het nummer 'Spotnicks Theme' van 'The Spotnicks' als herkenningsmelodie gebruikt. Ook andere nummers van deze formatie kwamen in dit showtje ruim aan bod. Zo werd "Amapola" een enorme hit !
Ook aankomende artiesten als Ciska Peeters, Max Woiski Jr. en Milly Scott werden in ruime mate onder de aandacht van het luisterpubliek gebracht. De platenfirma 'Artone' had het nog beter bekeken. Die had vijf dagen na elkaar een half uur zendtijd gehuurd onder de naam 'Teenbeat Club' (eerst gepresenteerd door Wim Croupier alias Wim Jaap van der Laan, de latere echtgenoot van Anneke Grönloch). Dit programma was o.a. veranwoordelijk voor een enorme reeks hits van Chubby Checker, zoals 'La Bamba', 'The Bossa Nova', 'Hooka Tooka', 'Loddy Lo' en 'Hey Bobba Needle'.
Ook een artiest als Trini Lopez werd soms zo'n vier weken lang in elk programma gedraaid. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat deze showfiguur op den duur heel de Benelux veroverde met hits als 'If had a hammer', 'This land is your land', 'La Bamba' en 'Goody goody'.

Favorieten express
-----------------------

Toen nog niemand het woord 'Soul' kende (want in die tijd heette het 'Rhythm & Blues'), draaide men in 'Teenbeat Club' en andere gelijkaardige shows al Tamla Motown-platen, zoals 'My Guy' van Mary Wells en 'Fingertips' van ene 'Little Stevie Wonder'. Maar ook de 'Supremes' en 'Marvin Gaye' werden geplugd. Evenwel zonder dat er iemand interesse voor had.
Ook de country-muziek kwam al flink aan zijn trekken met de Johnny Cash-hits 'Ring of fire' en 'The Metador'. Geen geweldige hits, want om een of andere reden kreeg heer Cash geen poot aan de grond in de lage landen aan de zee. Waarmee bewezen werd dat een intensieve plugging nog lang geen hit garandeerde !
'Teenbeat Club' ging later over in handen van Tineke, die weer een aantal jaren later de presentatie van het programma 'Favorieten Express' op zich nam. Dit was dan weer het promotieprogramma van de firma 'Phonogram', waarin heel wat Philips, Decca en Mercury-plaatjes werden gedraaid. Veel Rolling Stones-hits zijn hier geboren !

Zeezenders zorgden voor de doorbraak van de popmuziek en superstars.